Wat meer info

Inschrijven op nieuwtjes van Marieke

Waarom ik doe wat ik doe

Superleuk dit filmpje weer te zien: dit nam ik op toen ik nét bezig was met het maken van The Freedom To Fly. Het is nog steeds helemaal kloppend en ik krijg er een grote glimlach van! Als ik toen eens wist wat er allemaal nog zou gebeuren. Fantastisch hoe mooi.

Van verloren naar vrij

Van verloren naar vrij

Toen ik verloren was in duisternis en angst, toen ik niet meer in staat was ontspanning te voelen op welke manier dan ook, toen ik een leven leidde waarvan ik geen idee had hoe het zover had kunnen komen, toen ik niet meer kon ademen uit afkeer van mezelf en toen ik niet eens meer kon huilen omdat ik niets meer kon voelen – toen stond alles, ineens, stil.

En ik verdrink volledig geluidloos in dit ene moment van eindeloosheid. Dit eindeloze besef van hoe je niet moet leven. Dan opent er iets. En daarna begin ik me te herinneren.

Deze lezing is een reis, een sprookje. Waanzinnig persoonlijk en kwetsbaar, met een waarlijk Happy End – maar zonder enige pretentie of ‘kijk mij gelukkig zijn’. Een inspirerend verhaal om mee naar huis te nemen en je hart erdoor te laten verwarmen. Want zelfliefde zit in ons allemaal en leidt gegarandeerd naar vrijheid.

Eindelijk de ouder die ik altijd al wilde zijn

Eindelijk de ouder die ik wilde zijn

Als ouder was ik hard op weg het tegenovergestelde te worden, dan ik wilde. Ik bevond me altijd in de praktische regel-modus en was innerlijk verhard vanwege alle verantwoordelijkheid die ik alleen droeg. Aan de buitenkant leek het alsof ik alles onder controle had, van binnen was ik diep ongelukkig. Tegelijk zag ik in dat mijn kinderen gewoon niet goed reageerden op alles wat logisch leek, alles wat hoorde, alles wat nou eenmaal zo was, alles wat ik meekreeg en had gekregen aan regels en normen en waarden.

Mijn kinderen prikten overal dwars doorheen en accepteerden amper sturing. Ze zijn echte kinderen van nu. En die vragen om een andere aanpak. Hen in de pas proberen te laten lopen heeft geen enkele zin. Er is een groot verzet daartegen in de kinderen van nu. Maar ze willen wel degelijk iets. Veel zelfs. Ze willen eindeloos begrip en vrijheid en steun en dat vraagt nogal wat van je.

Maar opvoeden van een kind van nu vanuit schuld, schaamte en oordeel vraagt nog veel meer. Dat leidt tot strijd en verwijdering en de grip kwijt.

Interview in Boeken Magazine – klik om te openen