Waarom houden van jezelf de belangrijkste leiderschapskwaliteit is

Mind+Eye opener, Opvoeding en onderwijs

We kennen het allemaal: leidinggevenden die trekken, sjorren, duwen en ten slotte, als dat alles niet het gewenste effect heeft, dreigen. Verpakt in iets vriendelijks, misschien, maar toch. We weten het allemaal: het werkt niet. En weten eigenlijk ook allemaal wel waarom niet: niemand houdt ervan.

Sturen vanuit pijn…

Er zijn een aantal volkomen gebruikelijke ‘pijnpunten’ waarop leidinggevenden hun werknemers doorgaans genomen aanpreken tijdens al dat duwen, trekken, sjorren en dreigen. Schuld, schaamte en oordeel zijn algemeen bekend (maar niet algemeen herkend of erkend!), en de innerlijke slavendrijver is ook veel voorkomend. Geen van deze pijnpunten geven ons een goed gevoel. Ze maken dat we proberen te voldoen.

… of sturen vanuit verlangen

Proberen te voldoen is een heel ander manier van leven, en bij leven hoort werken, dan proberen voldaan te zijn. Het is het verschil tussen leven en overleven. En wat wil je nu het liefst, als leidinggevende? Juist! Een onderneming vol leven. Een onderneming vol voldane, zich goed voelende werknemers die weten dat er ruimte is voor wie ze écht zijn, wat ze écht in hun mars hebben en wat ze écht kunnen bijdragen. Mensen die niet bang zijn fouten te maken en die snappen dat groeien betekent: regelmatig op je bek gaan. Mensen die het lef hebben door de groeipijn heen te gaan, omdat ze daarmee méér worden, en dus ook meer waardevol. En die daarnaar verlangen: elke keer meer, elke keer beter. Als mens en daarmee als werknemer.

Wat heeft dit te maken met zelfliefde van de leidinggevende?

Wanneer je als leidinggevende in jezelf hebt onderzocht wat deze pijnpunten voor jou betekenen, waardoor ze getriggerd worden, wat jou zelf doet duikelen van leven naar overleven en wanneer je ervoor gekozen hebt trouw te zijn aan jezelf en vanuit liefde voor jezelf keuzes te maken die passend zijn voor jou, dan gun je dat een ander ook.

Wanneer je van jezelf houdt, gun je een ander net als jij vrijheid, rust en geluk. Je kúnt niet eens meer sturen op schuld, schaamte en oordeel, want je hebt jezelf ervan bevrijd. Je wílt niet eens meer de innerlijke slavendrijver van jouw mensen het woord geven tijdens werkbesprekingen of vergaderingen, omdat je die van jou met pensioen hebt gestuurd.

Een leidinggevende die van zichzelf houdt, geeft liefdevol leiding.

Het effect op de omgeving

Wil dat zeggen dat je samen in een moeras van onaf werk en niet-genomen beslissingen verzandt? Helemaal niet. Bij houden van jezelf hoort het kunnen voelen van jouw grenzen. Niets is meer liefdevol voor jou, dan die grens vervolgens niet-te-overschrijden neer te zetten.

Een leidinggevende die van zichzelf houdt, geeft duidelijke en niet te overschrijden grenzen.

Het effect op de omgeving is niet te overdrijven, zo groot. Wanneer mensen leven in plaats van overleven stroomt levenslust en energie doorheen je onderneming, of dat nu een bedrijf, een gezondheidsorganisatie of een onderwijsinstelling is. Mensen die leven hebben de ruimte hun kwaliteiten te benutten. Ze kunnen hun voorstellingsvermogen en fantasie weer inzetten om vernieuwingen en verbeteringen te realiseren. Ze kunnen weer trots zijn en daardoor meer en beter willen (in plaats van uit angst niet te voldoen). Ze durven weer kritisch te zijn en geen genoegen te nemen. Ze kunnen zich verbinden, met zichzelf, met hun collega’s en met het werk dat ze doen. Ze hebben een sterke innerlijk leider.

Een helder kompas

Liefde voor jezelf maakt het leven een stuk eenvoudiger. Met een innerlijk leider die vrij van belemmeringen aan het stuur staat is het makkelijk navigeren. Jouw innerlijk kompas wijst je dan de weg. Ergens naar toe, in plaats van ergens van weg. Naar jouw verlangens en dromen, in plaats van weg van schuld, schaamte, oordeel en druk.

Een leidinggevende die van zichzelf houdt, maakt de baan vrij voor de innerlijk leider in anderen.

…………………………………

Klik hier voor 40 Dagen Liefde Voor Jezelf