Kinderen van nu

Opvoeding en onderwijs

Opvoeden zonder schuld, schaamte en oordeel

Schuld, schaamte en oordeel zijn verweven in onze realiteit. In alles. In hoe je met anderen omgaat, in hoe je de wereld bekijkt. In hoe je jezelf bekijkt. En in hoe je bekeken wordt, hoe er met je omgegaan wordt. Daar is niet zozeer iets mis mee. Het is alleen niet (meer) werkelijk ‘houdbaar’. Er is zoveel gebeurd, de afgelopen jaren. Iedereen heeft zoveel keuzes moeten maken, zoveel moeten schakelen en zoveel moeten loslaten. Er komen steeds meer mensen die zeggen, ik wil af van de angst, af van de schaamte, het schuldig voelen maar ook anderen schuldig vinden. Ik wil niet meer oordelen, niet over mezelf en niet over de ander. Ik ben er moe van. Het levert me niks op. Ik wil eigenlijk alleen nog gewoon van mezelf houden, gelukkig zijn, vrij zijn. En ik wil dat ook voor mijn kinderen.

Het grote thuiskomen
Het klopt ook helemaal, met nu. De Era van Love, Freedom, Safety en Power. De era van één zijn in jezelf. Van mannelijk en vrouwelijk geïntegreerd – in jezelf. De tijd van het grote thuiskomen. Ja maar, er is juist zoveel chaos, denk je misschien. Klopt. Dat is logisch. Want in dat proces van thuiskomen, komt alles wat niet ‘thuis’ is, naar boven. En dus alles omtrent schuld, schaamte en oordeel.

En misschien denk je: Ik doe dat niet. Ik oordeel niet, ik geef niet de schuld, ik schaam me niet. Maar als je nog nooit bewust hebt gewerkt met schuld, schaamte en oordeel dan kan ik je verzekeren: dat doe je wel. Alleen, het is zo normaal en zo ingebed en zo verinnerlijkt, dat je het niet door hebt. In de kleinste dingen is het door gedrongen. Het zit ‘m in je relatie met geld, en in je relatie met tijd. Het zit ‘m in de manier waarop je vindt dat je te kort schiet (in wat dan ook) en de manier waarop je vindt dat je het verkeerd doet. In de manier waarop je vindt dat je moet opschieten (want anders) en in de manier waarop je vindt dat je te laat bent (voor wat dan ook). In het boos zijn op jezelf. Op je kinderen. Op je partner. Op je familie. Op je collega’s. Op de regering. Op welke manier dan ook. Van ‘ik ben bang want ze hebben macht over me’ tot en met ‘ik luister gewoon niet’ en ‘bekijk het maar’ tot en met ‘ze snappen het niet’ en ‘het zou zo mooi kunnen zijn’.

Kan het ook zonder?
En al dat – daarmee is niks mis. Maar het is wel interessant. Want onze kinderen stellen ons, nu, voor een uitdaging. En die is: kun je ook zonder? Zonder schuldgevoel naar jezelf, zonder de schuld aan de ander. Zonder schaamte voor iets in jou, zonder schaamte voor iets buiten jou. Zonder oordeel naar binnen en zonder oordeel naar buiten. En kun je mij dan zo zien – zonder me te veroordelen, zonder je voor me te schamen en zonder jouw schaamte bij mij te dumpen, zonder mij een schuldgevoel te geven, voor wat dan ook. Want ik ben. En dat is genoeg.

Want deze kinderen, ze zijn gekomen voor nu. En ‘nu’ is dus de tijd van het grote thuiskomen. Van zelfliefde en van eenheid, van binnen. Kijk maar om je heen, dan zie je het. Overal.

En deze kinderen geven op niet mis te verstane wijze aan dat ze het voor minder niet doen. Ze weigeren. Te eten, te drinken, naar school te gaan, zich aan de regels te houden. En als ze klem gezet worden, gedwongen, dan gaat alles op slot.

Hun uitdaging: verantwoordelijkheid nemen
Ze hebben zelf óók een hele grote uitdaging: verantwoordelijkheid nemen. Want zij zijn hier – en nu moeten ze ook verantwoordelijkheid nemen in het hier-zijn. In deze fysieke realiteit. In deze maatschappij. In dit kader. En oh boy. Hebben deze kinderen een hekel aan welk kader dan ook.

Vrij willen ze zijn. Maar vrijheid komt juist met het nemen van die verantwoordelijkheid. Hoe meer verantwoordelijkheid je neemt, hoe vrijer je bent. En dat is een harde les, voor deze kinderen. En oh boy. Hebben deze kinderen ons daarin nodig.

Hoe makkelijk is het dan, of moet ik zeggen verleidelijk, om als ouder/opvoeder/leraar te werken met schuld, schaamte en oordeel om voor elkaar proberen te krijgen wat anders niet lukt.

Nieuwe opleiding
Kinderen van nu | Opvoeden zonder schuld, schaamte en oordeel
Dus lieve ouder, (kinder-) coach, (kinder-) psycholoog, therapeut, opa of oma, of gewoon, in dit alles wild geïnteresseerde: buckle up. Want er komt een nieuwe opleiding aan. Online – en al het materiaal wordt opgenomen en voor jou beschikbaar gesteld. Dus je hoeft er niet eens live bij te zijn, en kunt alles op jouw moment en tempo doen.

In deze opleiding is van alles te ontdekken over schuld, schaamte en oordeel. Over hoe het in je systeem zit, en waar, en waarom. Over hoe het verweven is met je dagelijks leven en hoe je jezelf er – onbewust of bewust – vaak door laat sturen. En dus ook over hoe het een rol speelt in je opvoeding. Je lesgeven. Je keuzes in interactie.

Maar bovenal leer je hoe je zonder kan opvoeden. Niet zonder een kader te geven, niet zonder verantwoordelijkheid te leren nemen, niet zonder oorzaak en gevolg, maar wel zonder schuld, schaamte en oordeel.

Aanmelden voor deze opleiding kan hier, evenals er alles over lezen:
https://mariekezwinkels.com/kinderen-van-nu

Klik hier voor Love and Light Podcast+TV+Blog
https://mariekezwinkels.com/podcast-tv-blog/

Schrijf je in voor de eerste module van The Money Program – Veiligheid en Vertrouwen
https://mariekezwinkels.com/inschrijven/

Klik hier voor Webinars waaraan je gratis kunt deelnemen
https://mariekezwinkels.com/mijn-webinars/

Klik hier voor Facebook posts over uiteenlopende onderwerpen, acties en kadootjes
https://www.facebook.com/MariekeZwinkels.Pagina

Of kijk gewoon op de website en vind antwoord op al jouw vragen:
https://mariekezwinkels.com

#lovefreedomsafetypower
#thefreedomtofly

Let’s Walk with Clarity upon this Earth