Dag 38

Hmm. Ineens heb ik ongelofelijk veel behoefte om terug te vallen in allerlei patronen, van dingen doen tot en met dingen eten tot en met dingen zeggen tot en met dingen voelen. Er is een stem die zegt, hé, wacht eens even! Normaal zou je DIT doen! Nu doe je anders! Wacht! Wat gebeurt er! Weet je het ZEKER??

Na enige verwarring ben ik er wel achter: natuurlijk kost het wat vastberadenheid om zogezegd nieuwe groeven te maken.

Als je al je hele leven een bepaalde weg kiest, is deze lekker ingesleten. Een nieuw en ander pad kost tijd en aandacht en het is natuurlijk makkelijk weer in die oude groef te glijden. En logisch ook dat het vertrouwd voelt, want hey, al járen zo gedaan.

Maar mijn keuzes waren echt en mijn inzichten waren echt.

Ik zie het dus als een soort test. Ik zie, dat de keuze pas écht gemaakt is als ik óók in geval van schijnbare twijfel en verwarring me kan herinneren dat ik een nieuwe keuze heb gemaakt.

Dus in plaats van te luisteren naar de twijfel duik ik erin: wat in mij maakt, dat ik deze behoeftes heb? Dat terug willen naar het oude bekende? Valt er nog iets op te ruimen of is het gewoon gewoonte? Het is nooit verkeerd of te laat beslissingen te herzien en keuzes te herkiezen. Maar het is wel belangrijk dit bewust te doen en goed te voelen waar het in zit.

Open en eerlijk onderzoeken is de makkelijkste weg naar open en eerlijk antwoord.